‘t Normaalste café
van de Achterhoek
’t angoan weert!

Geschiedenis

Vroeger

Sinds mensenheugenis een horeca begrip in de Achterhoek. In 1882 werd, bij het in werking treden van de drankwet, een officiële drankvergunning afgegeven aan Café de Tol. Jan Martinus Praastink had destijds zijn vader opgevolgd in het rustpunt voor reizigers en kooplui. Vanaf 1882 mocht hij legaal tappen en schenken in de voorkamer.

 

Café de Tol zit op het kruispunt waar de wegen van uit Zelhem en Hengelo gezamenlijk richting Hummelo gaan. Om die reden werd daar het Tolhuis en de Tol gebouwd. Meerdere generaties Praastink volgden als uitbater van de inmiddels tot café en buurtwinkel uitgegroeide plek.

In 1982 vierde Bennie Praastink het 100 jarig bestaan. Naast kruidenierswaren verkochten de Praastinks vers brood dat in de buurt werd uitgevent. Met de komst van de supermarkten in het dorp verdwenen veel van deze buurtwinkels, zo ook in de Wittebrink. Bennie Praastink ‘de Pröhs’, richtte zich meer op het café en ‘s avonds aan de stamtafel vertelde hij de ‘sterke’ verhalen van vroeger. De band Normaal gebruikte dit café jarenlang als stamcafé en menig idee voor een liedje werd aan de stamtafel geboren.

Eetcafé de Tol 1882
Eetcafé de Tol anno nu

Heden

In 2005 is De Tol aangepast naar de wensen van deze tijd, daarbij werd de historie zeker niet vergeten. Vanaf 2012 is Remon te Brake eigenaar/uitbater van ondertussen eetcafé De Tol. Gastvrijheid en gemoedelijkheid staan nog steeds hoog in het vaandel. Wij organiseren voor u graag een geheel verzorgd feest. Op hetzelfde moment verliezen wij onze stamgasten zeker niet uit het oog.

Sinds Remon te Brake de Tol uitbaat kunt u hier ook uitstekend eten. Zoals u op onze kaart kunt zien zijn er vele mogelijkheden. Lunch, diner, verschillende soorten (seizoens)bieren en wijnen.  

Voor een trouwfeest, jubileum of andere heugelijk feit bent u bij ons ook aan het juiste adres. Kom eens langs om de mogelijkheden te bespreken, uiteraard onder genot van een bak koffie.
Wij zullen onze uiterste best doen om het u naar de zin te maken in de Tol.

Eetcafé de Tol, ’t angoan weert!