Historie

 Café de Tol ligt aan de Keijenborgseweg, in de omgeving beter bekend als de Hekweg. Dit staat voor de Hummelo-Enschedese-Kunstweg, de vroegere tolweg naar Enschede. Strategisch geplaatst aan de tolboom en tegenover het tolhuis, was het café al in de 19e eeuw een rustpunt voor de reizigers.
 
Op 1 mei 1882 is de drankwet in werking getreden en kreeg De Tol haar officiële vergunning om drank te schenken. Vier generaties Praastink hebben De Tol gerund zoals dat vroeger ging; de Tol was niet alleen boerderij, maar ook de kruidenier, de bakker, en het café. Dankzij de derde generatie Praastink (Bennie) heeft café de Tol de bijnaam "De Pröhs" gekregen.
 
Bij veel mensen is De Tol beter bekend als het Normaal café. Dit omdat de Achterhoekse rockgroep hier zeer regelmatig vertoefde. In onder meer de wanddecoraties in het café vindt je hier op verschillende plekken nog stille getuigen van. Bekijk ook eens het artikel van Jan Manschot ("Brekken Jan Schampschot") uit het blad "Mijn Regio".
 
Sinds 2005 heeft het café een ware metamorfose ondergaan. Voor het eerst in meer dan 100 jaar is er ingrijpend verbouwd, volgens de eisen van deze tijd en tegelijk met respect voor het verleden. Om te beginnen werd de voormalige winkel bij het café getrokken. Daar staat momenteel een goed verlichte en verwarmde biljarttafel voor je klaar. Later zijn toiletten, tap en stamtafel verhuisd naar achteren, in de voormalige jachtkamer.
 
Meer foto's uit het rijke verleden van de Tol, het tolhuis en de groep Normaal vindt je in ons fotoalbum "Geschiedenis".
 
De meest recente aanwinst is de aanbouw van een ruime serre die in de zomerdag kan worden omgetoverd tot een heuse veranda. Hierdoor wordt het op de zwoele zomeravond nog aangenamer toeven in café de Tol.